Het Stationspostgebouw was ooit een sorteercentrum van de post. Daarna werd het een combinatie van kantoor- en bedrijfsruimte, maar de laatste jaren stond het vooral leeg. Uiteindelijk werd het gekocht door de Belgische ontwikkelaar LIFE. Het Haagse SENS – bekend van de parkeergarage onder het Tournooiveld en Legoland op Scheveningen – zou het in opdracht van de ontwikkelaar aanvankelijk ombouwen tot woningen.

Dat bleek onder meer door de constructie van het gebouw een lastige opdracht. Vandaar dat LIFE en SENS ook op zoek gingen naar andere opties. Dat werd uiteindelijk PostNL. Het huurcontract van dat bedrijf met de Groene Toren zou binnen niet al te lange tijd aflopen en PostNL was verschillende scenario’s voor de toekomst in beeld aan het brengen, vertelt Nikaj van Hermon, manager services van PostNL. ‘In Den Haag en stiekem ook daarbuiten.’

Puzzelstukje viel op z’n plek
Het plan van LIFE, SENS en architect KCAP voor het gebouw aan de Waldorpstraat zag hij direct als een puzzelstukje dat op z’n plek viel. ‘Ik was zelf ook wel verrast dat dit voorbij kwam, want sommige dingen komen niet altijd direct op je netvlies. Maar tegelijk hadden we iets van: Wauw, onze geschiedenis ligt hier. PostNL komt weer thuis.’

     

Van Hermon is het met Schoenaker en Smit eens dat het een heel mooi gebouw is. ‘Waanzinnig stoer’. Maar dat is niet de enige reden om hier naartoe te gaan. Het voldoet ook aan de eisen. Zo zijn de vloeren veel groter in oppervlak dan in het huidige hoofdkantoor. Het idee is dat iedereen zoveel mogelijk de trap moet nemen, vandaar dat de liften op een veel minder prominente plek zitten. ‘Hierdoor ontstaan veel spontane ontmoetingen. Die zorgen voor samenwerking, nieuwe ideeën en vooruitgang.’